KLAR TIL SKOLESTART!

10.08.2020

Det er nok mange barn som gleder seg til skolen begynner igjen, men kanskje også andre som gruer seg veldig. Det er ikke så rart når vi tenker på at de har hatt mange uker med ferie og kanskje også vært 24/7 sammen med foreldrene sine. De minste må tåle å være borte fra mamma/pappa og de eldste skal tilbake til lekser og karakterer. Kanskje også er det for noen en stor overgang til ungdomskole eller videregående! 

Her er noen tips til dere foreldre for å forberede barna på en trygg skolestart:


  • TA KONTAKT MED KLASSEKAMERATENE Noen har sikkert vært borte fra skolevennene lenge og et første steg kan være å få igjen den gode skolefølelsen ved å invitere klassekameratene på besøk. De vil føle seg mer trygge om de har fått litt tid sammen før den store dagen.  
  • VÆR POSITIV TIL SKOLEN Det er viktig at foreldrene er positive til skolen og lærerne, både i det de forteller, ordene de bruker og tonen de har. Husk at kroppsspråket avslører om du snakker sant og mener det du sier eller om du bare har funnet på noe for å berolige barna. Barna ser dette veldig tydelig!
  • PLANLEGG DAGEN PÅ FORHÅND OG UNNGÅ SISTE-MINUTT STRESS Vær forberedt på 1ste skoledag og gjør klart eller kjøp inn det barna trenger til denne dagen. Er sekken vasket etter et år med slenging i skolegården? Snakk om antrekket de ønsker å ha på seg og sjekk at det er vasket. Velg matboks og flaske på forhånd og sjekk at de ikke er ødelagte eller gjenglemt på hytta. Trenger de en ny blyant/viskelær må du kanskje kjøpe det inn også... Unngå stress fordi du ikke har forberedt deg på det barna trenger til den store dagen. Er du stresset blir barna stresset også.
  • UNNGÅ SLITNE BARN 1STE SKOLEDAG  Mange har fått lov til å legge seg ekstra sent i ferien :-) Men husk at alle trenger noen dager på å komme inn i nye rutiner og det er fint om dere begynner å legge barna litt tidligere siste uke før skolestart. Planlegg leggetid dagen før og vekketid på den store dagen. Snakk sammen med barna om tiden de kanskje trenger om morgenen på å gjøre seg klare og beregn god tid. Gjør frokosten til en kosestund😊 Det er ekstra stas om alle kan sitte sammen og nyte frokosten. Måten du starter dagen på påvirker ofte din sinnstemning for resten av dagen. Unngå stress om morgenen!
  • GJØR DAGEN TIL EN DAG DE SER FREM TIL Gjør gjerne ekstra stas på de og finn noe hyggelig dere kan gjøre sammen etter skolen for å "feire" eller kjøp noe nytt de kan ha med/på seg 1ste skoledag. Det gjør dagen litt mer spennende og skaper en "jeg ser frem til" -følelse!
  • SNAKK OM DET SOM GJØR BARNET ENGSTELIG Er barnet engstelig og gruer seg veldig til skolen? Snakk sammen om dette flere dager før, og finn ut av hva som plager barnet eller hva han/hun er engstelig for. Er de redde for ikke å ende i samme klasse som bestevennen eller synes de det er skummelt å begynne på en ny skole? Bruk litt tid på å høre hva barnet forteller og unngå «neida, det går så fint så». Vis heller at du forstår barnet og at det er helt forståelig å synes det er skummelt. Men det å engste seg lenge på forhånd vil bare gjøre vondt vondere og det vil uansett ikke endre utfallet. Finn heller gode strategier sammen og tanker de kan ha med seg frem til skolestart og under den store dagen. Gjør barnet oppmerksom på at det å holde på disse skumle tankene vil bare gjøre de enda mer engstelige. Mens det å prøve å tenke på noe de ser frem til gjør noe med følelsen de får i magen og på kroppen. Det er tankene som avgjør hvilken følelse du får. Øv deg med barnet og sjekk ut hvordan skumle tanker gir vonde følelser og hvordan gode tanker gir en mye bedre følelse i kroppen. Spør de: «Vil du heller få en god eller en dårlig dag på skolen første skoledag?» Velger de å få en god dag kan du fortelle dem «Da er det bare du som kan gjøre noe med følelsen du får i kroppen den dagen. Øv deg på å tenke gode tanker og du vil få en helt annen opplevelse første skoledag. Og husk at denne dagen også har en slutt, og snart er første skoledag over og du vil bli vant til å være på skolen igjen!».

Vær forberedt, ha fokus på det positive og bruk litt tid på å snakke om det som kan hindre at de får en god dag. Finn strategien som passer til ditt barn.

Husk at det alltid er en 1ste dag, en 1ste gang i livet. Men så er denne første dagen fort over og da er det ikke like skummelt lenger😊

Ha en kjempefin siste-uke-før-skolestart alle sammen!