TIDE Å BLI KVITT DÅRLIGE VANER?

01.07.2020

Vi har alle vaner - gode og dårlige vaner. Noen er vi bevisst på, andre skjer bare automatisk uten at vi tenker på dem. Hva er det første du gjør når du våkner? Mange av oss gjør den eksakte samme handlingen hver morgen, om det er å slå på mobilen, ta en snus, strekke seg, tar en kopp kaffe, gå på do ...

Har du en dårlig vane som du ønsker å bryte?

Der er fullt mulig! En vane er egentlig bare en handling som du har gjort så mange ganger at du nå gjør den automatisk. Husk hvordan det var første gang du lærte å kjøre bil. Du var usikker, intenst konsentrert på hvert eneste steg i prosessen, prøvde å huske hva du lærte for å gjøre det riktig. Hvordan er det i dag? Nå gjør du alle stegene helt automatisk uten å tenke på hva du egentlig gjør. Trykker på pedalen mens du bytter gir, ser i speilet mens du setter på blinklyset riktig side før du skal svinge ... 

Vær bevisst dine vaner og endre de som ikke hjelper deg. Det er veldig vanskelig å rett og slett kvitte seg med en vane du har hatt lenge. Du må istedenfor erstatte den med en ny positiv vane. Oppskriften er enkel, men det krever motivasjon og viljestyrke. Du må være målbevisst, øve til du gjør den nye vanen automatisk, og ikke gi opp. 

Her er en oppskrift (Husk BØS):


 • Bevisst - Vær bevisst din dårlige vane og hva den gjør for deg.

Hva er din dårlige vane? Hva gir den deg som er positivt for deg? Se artikkel Bak enhver atferd er det en positiv hensikt Hva er det du forteller deg selv som gjør at du tror på effekten den har på deg?

 • Ønske - Hva ønsker du istedenfor?

Hva vil du erstatte den negative vanen med, en ny og bedre vane, som gir deg samme følelse eller verdi som den negative. Husk at den nye vanen må være konkret og formulert positivt (uten ordet «ikke»).

 • Strategi - Finn strategien du bruker og erstatt de nødvendige stegene.

Hvordan utfører du den dårlige vanen idag, steg for steg, til du får den ønskede effekten (verdien)? Tenk for eksempel at du skal forklare en venn hvordan du gjør det: hva er det som utløser strategien? Hva er det første du gjør eller forteller deg selv da? og hva skjer etter det? osv... Skill stegene i strategien mellom det du tenker, føler eller gjør og merk rekkefølgen. Hvordan begynner strategien din og hvordan ender den? 

Endre stegene i strategien som gjør at du kommer til den uønskede atferden, og erstatt de med steg som vil ta deg til ny ønsket vane. Det som er viktig er at det nye steget bruker den samme sansen. For eks.: en tanke må erstattes med en annen mer positiv tanke som retter deg mot målet. En atferd endres med en annen ny positiv atferd osv...

 • Se - Se deg selv utføre den nye strategien 

Dette er mental trening. Visualiser din nye strategi i hodet, flere ganger: Lag en film av deg selv i hodet ditt hvor du ser deg selv utføre den nye strategien, steg for steg. Gjenta. Når du er fornøyd med filmen kan du sveve inn i kroppen din igjen og se det du gjør med dine egne øyner. Det aller viktigste er at du kjenner på god-følelsen inni deg mens du ser at du går gjennom den nye strategien din og er fornøyd med deg selv. Forsterk den gode følelsen.

 • Øv - øv, øv, øv hver dag. 

Eksperter sier det tar 21 dager før en ny handling blir en vane. Det kan også hjelpe å dele ditt nye mål med noen du kan stole på og som vil heie på deg. Det er lettere å gi opp hvis du er den eneste som vet om din nye plan😊

 • Belønning - Gi deg selv en belønning underveis og når du er i mål. 

Da har du noe å se frem til og vil motivere deg til å fullføre prosjektet!

Det blir sikkert litt rart og ubehagelig i starten, men sånn er det alltid når du gjør noe nytt. Du lærte vel ikke å kjøre etter 1 eller 2 kjøretimer? Jobb med din nye vane, helt til den skjer automatisk.

Sjekk ut et helt konkret eksempel under!

Eksempel: Gunnar ønsker å slutte å snuse

 • Bevisst - Hans dårlige vane er å snuse. Det gjør han avslappet. Han tror at snus = gir ro i kroppen.
 • Ønske - Han ønsker å være avslappet på en sunnere måte fordi god helse er viktig for han
 • Strategi - Strategien hans i dag er: jeg kjenner en uro i kroppen > jeg tenker og sier til meg selv at jeg trenger en snus > jeg tar opp boksen fra lomma > jeg tar en snus > jeg kjenner smaken og svien under leppa > jeg puster godt inn > jeg sier til meg selv at nå kan jeg slappe av > jeg er rolig

Dette er beskjeder han gir til hjernen for å fortelle den hva den skal tenke og føle. Dette kan han ha mer kontroll på enn han tror.

Ny strategi: jeg kjenner en uro i kroppen > jeg tenker og sier til meg selv at jeg trenger en tyggis > jeg tar tyggis boksen fra lomma (kan være en boks du har valgt selv, lagt tyggis oppi og teipet en lapp på boksen hvor det står «Heia meg, jeg klarte det! Jeg er så stolt av meg selv, nå kan jeg leve livet mitt sunnere!» > jeg tar en tyggis > jeg kjenner den gode smaken av mint i munnen > jeg puster godt inn > jeg sier til meg selv at nå kan jeg slappe av > jeg er rolig

 • Se - Når han har funnet en ny strategi kan han jobbe med visualisering: lag en film av den nye strategien, først ved å se seg selv i filmen, se seg selv utføre alle stegene til han har det på plass. Så opplever han den nye strategien med egne øyner og ser hva som skjer og samtidig føler roen inni seg selv når han er ferdig med den. Han øver på visualiseringen flere ganger, til han kjenner at følelsen av ro er helt optimal. 
 • Øv - Gunnar prøver nå ut den nye strategien og utfører den fysisk, hver dag i minst 21 dager. Han har allerede øvd godt mentalt og er forberedt. Han vet nøyaktig hva han skal gjøre og når. Han vet også hvordan han kommer til å føle etterpå, noe som gjør at han er mer avslappet allerede.
 • Belønning - Etter den første dagen feirer han med å kjøpe seg et nytt klesplagg. Etter første uke går han ut og inviterer venner på middag. Etter 1 måned reiser han på helgetur til Stockholm.


Lykke til - du klarer det også - ha tro på deg selv😊