MOTIVER DEG SELV på 1-2-3

03.06.2020

Deilig sommervær er perfekt i ferien, men når du må sitte inne og jobbe - og i tillegg har hjemmekontor og blir lett forstyrret - kan det bli vanskelig å holde motivasjonen oppe ... Tankene går i helt andre retninger enn det de egentlig skal. I stedet for å være konsentrert på dine oppgaver ser du ut av vinduet og drømmer deg bort, tenker på hva du kunne ha gjort akkurat nå om du ikke trengte å jobbe ...

Mangel på motivasjon skyldes ofte din indre dialog, eller selvsnakk, en stemme som forteller deg hvor kjedelig du har det nå, hva du heller burde gjøre, eller hva du ikke har lyst til å gjøre. Det du sier til deg selv og måten du sier det på er med på å påvirke hva du føler (oppgitt), og hva du gjør (drømme deg bort eller utsetter å jobbe).

Den gode nyheten er at du kan gjøre noe med det! Positiv indre dialog er noe du kan trene på for å prestere bedre i hverdagen, uansett kontekst. Du vil, med litt trening, oppleve at du klarer å kontrollere tankene dine og dermed nå målene dine. Dette vil også endre følelsene om deg selv.

Her er 3 tips for å øke motivasjonen og gjennomføringsevnen raskt:

  • Vær strukturert og sett deg mål - finn deg et mål for dagen og skriv ned oppgavene du må gjøre for å nå målet ditt, gjerne i riktig rekkefølge slik at du visuelt kan se prosessen mot målet. Skriv disse oppgavene ned i din agenda eller på et ark, med konkrete og realistiske frister. Husk å klappe deg på skulderen når du er ferdig med hver oppgave og definer en belønning (for eks: ta en pause, gå ut og kjøpe en is, ta en løpetur ...). Dette er viktig for å opprettholde motivasjon gjennom dagen.
  • Styrk din indre dialog - husk at tankene påvirker følelser! Vær bevisst det du forteller deg selv når du ikke klarer å jobbe: når du ser at du ikke får til noe, STOPP OPP! Hva sier du til deg selv akkurat nå? Kanskje er det «Å, jeg får aldri til å jobbe med det været her! Tenk at jeg kunne kost meg ut på verandaen med et kaldt glass cola i stedet for å sitte inne og jobbe med den teite presentasjonen. Så kjipt!» ... tror du det øker din lyst til å begynne å jobbe igjen? Nei... Du vil nok bare føle deg mer oppgitt mens kroppen synker ned i stolen. Slutt å sabotere for deg selv og etabler en positiv indre dialog som skaper motivasjon for å nå målet og styrker troen på deg selv. For eks «OK, nå blir jeg ferdig med denne presentasjonen innen kl 11, så kan jeg unne meg en lengre lunsjpause i sola etterpå og nyte et deilig glass cola. Dette fikser jeg, jeg gleder meg!» med en motiverende og hyggelig stemme. Husk at en «positiv indre dialog» ikke skal inneholde ordet «IKKE» da hjernen ikke klarer å forstå hva den skal fokusere på i istedenfor- hvis jeg spør deg «ikke tenk på en rosa elefant» hva tenker du på da? Så hvis du sier til deg selv «ikke tenk på å slappe av» vil du mest sannsynlig tenke på å slappe av. Du må gi hjernen din tydelig beskjed om hva spesifikt den skal fokusere på. Hver gang du kjenner at du blir umotivert, STOPP OPP og erstatt den negative indre dialogen men den positive!
  • Vær bevisst din fysiologi når du sitter umotivert - jeg vedder på at du sitter langt nede i stolen din, med rund rygg og blåser ut av munnen mens du mumler eller kanskje du ligger på stolen og ser rett opp og drømmer? Vær bevisst din fysiologi og rett på den NÅ. Ta et dypt pust, sitt med ryggen rett, brystet frem og hodet opp, og gjerne med et lite smil rundt munnen mens du tenker på din belønning (når du har nådd målet og kan sitte ute i sola). Tanker påvirker følelser, fysiologi og atferd, men det fungerer andre veien også: fysiologi påvirker følelser og tanker. Føler du deg sliten? Opp og stå, med rett rygg, armene i været mens du skriker en sterk «YES» og smiler bredt. Gjør det 5 ganger - hvordan endrer det din følelse nå?

Det høres kanskje dumt ut eller for enkelt, men det funker! Når du har trent på dette flere ganger blir det lettere å kontrollere hvordan du har det og klare å snu det negative til det positive!

Lykke til - jeg heier på deg😊